Search This Blog

Loading...

Monday, 31 March 2014

PUMA

PUMA at seramatelipot ..
video boleh view di fb Lan Serama Telipot .. https://www.facebook.com/photo.php?v=1415326808726363

sekadar berkongsi keunikan seekor serama reban telipot ... alhamdulillah hasil yg semakin membanggakan , ..










Tuesday, 4 March 2014

Pentingnya Ubat Cacing Untuk Ayam anda ...

Salam serama ...

lama x update blog ... klau ada sape2 berminat dengan ayam2 di bawah blehla pm saya 0169803217 lan ... harga bleh cerita lagi sket2 ..elok datang tgk sendiri kat reban , nk kirim kot bas pun boleh ...

 anak pelangi rm1300 ... SOLD --
 pembaka cucu ghost rm700 je ...
 anak ps2 balung putus - sape minat nk wat baka st nk jual rm450 je ... ayam cantik ...
 anak induk tua serama telipot - nk lepas 2 ekor 400 je , sape byr dulu dia punya ...
 anak kemuning dalam perkup tu nk jual rm700 ..
 nie anak pelangi adik beradik dengan kuning pic paling atas ... rm550 ..
 nie cucu ps2 - nk jual rm1500 .. dtg tgk ayam dulu ...
ini anak bapak kuning , nk jual rm900 ....


lupa plak .... lari tajuk , bab ayam kecacingan nie ... biasa muka jadi pucat , ayam xnk perform dan xnk makan ... lama2 jadi kurus dan mati .... walaupun pelbagai jenis ubat cacing dah ST pakai ... Cestolin adalah antara ubat cacing terbaik pernah ST pkai ... kebiasanya lepas 5 minit beri ubat nie ..klau ayam berkenaan mmg ada cacing , ia akan keluar serta merta bersama najis ayam ... 2-3 hari selepas pemberian ubat cacing nie ... ayam anda akan kembali segar dan aktif ... dos untuk ubat nie , untuk ayam remaja ke atas perlu di beri sebelah sahaja dalam tempoh masa 2-3 bulan sekali bergantung pada keadaan ayam ... untuk anak B anak C kasi 1/4 sahaja .... anak2 kecil xyah kasila ..nanti mati plak kepanasan ,......ubat nie sangat sukar untuk diperolehi di kedai2 pet biasa mungkin kerana harganya yg mahal ... kepada siapa2 yg berminat untuk dapatkan ubat nie blehla contact ST ... stok hanya ada 6 botol sahaja waktu nie ... harga rm150 sebotol 100 biji ...

ok ...salam serama ...

Tuesday, 31 December 2013

Selamat Tahun Baru !!! ...

Salam serama...

2013 dah tinggal tak berapa jam je lagi -- 2014 plop nk mari ... bela serama org ganu katerrr ralekkk , pejam celik 4 tahun doh , serama pun macam2 pesengg keluor ... hok bela serama pun macam2 peseng jupe ... kih3 .. masa mula2 bela dulu beli sekor je , sian plop xdop tina ..beli tina plop ... last2 leni gok ayam saje dekat 100 petak dah ... ayampun dalam 200++ ,. tula penangan ayam serama ... kesenian yg sgt indah ...

           Seperti sedia maklum , ST antara breeder yg byk breed baka dari perahu siam pada awal pembabitan dahulu ,kini hasil dari cross breed dari pelbagai jenis baka , dah byk keluar serama2 dari versi SeramaTelipot... alhamdulillah , . bulan 3 2011 dunia serama telah di hiasi dengan seekor ayam selam ibu full yellow dan bercutting super tinggi iaitu perahu siam , terakhir pernah di tawarkan rm15000 tetapi tuannya tetap dengan pendirinya tak mahu jual dan nk jadikan pembaka sahaja . Anak kepada PS ini juga tak di jual kepada sesiapa .. cuma bloodline dia sahaja yg di jual .. Walaupun ST org yg agak rapat dengan tuannya , ST juga tak berpeluang untuk menyunting anak kepada Bapak Selam nie , yang ada di reban ST hanyalah susur galur darahnya .

          
Ramai yg mengenalinya sebagai perahu siam , tetapi tuannya panggil ayam nie BAPAK SELAM .. sebenarnya perahu siam adalah bapak kepada ayam nie . walaupun dah hampir 3 tahun ST masih tak berputus asa utk mendapatkan anak dari bapak nie ,. +- darab bahagi minggu lepas ST berjaya menyunting 2 induk anak dari pembaka nie , Bapak Selam nie cuma sempat tinggal 5 anak betina dan 2 jantan .. jadi sekarang PURE anak dari pembaka nie ada di reban telipot 2 ekor dan 5 di reban asal napi padang nenas . Terima kasih kepada saudara napi kerana akhirnya lepas jugak kat ST anak dr pembaka nie .. Buat pengetahuan semua , ayam nie dah mati sakit .. apepun kita tgk hasil dari cross breed yg ST akan buat dengan dua induk anak kepada pembaka nie .. bulan 3 4 2014 bolehla tgk :-) ..


            2 induk di atas niela yg ST berjaya sunting ,. alhamdulillah , sama2 tunggu anak2nya ... akhir kata , ST selitkan sedikit foto ayam terbaru di reban telipot yg sempat di snap ..






  klau ada sape berminat ST nk lepas rm700.
pembaka ara nie nk lepas rm500 je .

Majulah serama untuk negara .!!

Lan - 0169803217 .. watsap pun boleh ....

Thursday, 19 December 2013

PINDAH RUMAH -

Salam jumaat n salam serama ...

hari nie genap 3 minggu ST berpindah ke tempat baru -- alhamdulillah , ayampun berjaya di pindahkan dengan jayanya.. anak2 ayampun sgt byk sekarang... nampaknya musim serama datang lagi , ramai yg datang ke rumah merisik pembaka2 dan ayam untuk game ...rezki pindah rumah baru ....

Sedikit pelan ke rumah baru ST -- klau dari GB , rumah ST di blkg kedai lampin import jepun berhampiran t.light nasi kukus alias tok jembal ... betul2 kat simpang 3 tu .. klau duk kat t.light nasi kukus tu ( dr batu 6 ) boleh nampak reban ST ..tgk ke kanan skit ada bangunan kayu 2 tingkat ... ye la tu ....ape2 klau nk mari hello dululah .. 0169803217 ....

 anak bapak merah + induk anak kain buruk ...
 anak pelangi - jual pada membe ...
 anak ps8 , jari kudung ...skrg st buat pembaka ...bapaknye dah jual ... simpan dia wat ganti .. ada 2 beradik ...
musim skrg nie jgn lupa beli ubat nie buh  lam reban ...setakat nie ubat paling mujarab , dos dia bukan 250mg ...tp 250 watt ... hehe


Salam Serama ---

Sunday, 27 October 2013

Pelangi di musim hujan -

Salam serama ...

sekadar berkongsi pembaka baru di telipot anak kain buruk terakhir - Pelangi di beri nama sbb anaknya keluar macam2 kaler ...

tetasan pertama keluar (2ekor) jalak ngan putih ,
tetasan kedua (3ekor) 1 kubing perang , merah 2 ekor ,
tetasan ke 3 (5 ekor ) merah 1, ara 1 ,kuning 1, kubing 2ekor ,
tetasan ke 4 ( 4ekor ) ara , merah , kuning 2 ...

Ayam ara - pembaka paling unik selama ambe bela serama ... 

bawah nie gambar anak terbarunya ... yg tetasan sebelum nie ... ada 3 ekor lagi geng dia , semua camnie ..


byk induk2 kandang ST dan berpindah tuan , harap tuan barunya dapat hasil yg baik .. dan terima kasih jugak yg pada byk memborong ayam sempena ST nk pindah rumah ... ringan sket beban nk pindah rumah .


pssst - Anak A biasanya ambe tak jual ... harap maaf pada yg sms atau call sebelum nie ... terima kasih .. klau nk cari pembaka bolehla terus ke reban ...

terima kasih , hidup serama ...

Sunday, 13 October 2013

Selamat hari raya aidiladha ..

Salam serama ...

setelah 3 bulan lebih cbuk dengan kerja .. skrg boleh kembali berserama balik ... alhamdulillah anak2 ayam pun dah byk balik .... alhamdulillah ...

 sekali tetas 20 ekor --- cucu kain buruk ngan darah ps2 byk nie .
 nie cucu kain buruk , anak pada ara -- dapat 4 ekor , 2 kubing , 1 kuning , 1 ara .. warna warni anaknya .
anak bapak merah + induk anak kain buruk ...remaja saguhati kenyir kalah 0.5 , no 3 bon dungun dan no 5 bon kota bharu GBM ...

kembali bersemangat ... TQ

Tuesday, 10 September 2013

NAK JUAL SEGERA -

 Salam serama - hari nie st masukkan sebahagian gambar ayam2 di reban yg nk letgo -- penghantaran melalui bas pun boleh ... klau nk datang rumah st ada kat rumah dari pagi hingga kul 2 ptg sahaja .. lepas tu malam kul 9 malam baru ada kat rumah ... boleh call atau watsup je klau ada nk tanya ape2 --- 0169803217 - lan -

 bapak kubing anak ps2 nie st nk lepas rm550 je , induk rinting tu lum nk jual lagi .
 anak ps2 nie nk jual rm650 , molek wat bapak .
 nie pembaka lagend seramatelipot - PS2 , ayam umur 3 tahun setengah doh .. anak2 dia paling byk sekali st bleh jual ..klau ada org sanggup bayar rm1500 st jual la .. bawah pada tu sambung kontrak pembaka di telipot lagila .
 tak jadi jual - :-)
 anak A cucu kain buruk rm300 .
 kuning depan sekali tu hok mata hitam tu cucu awe sulong bahar , anak kepada sri telipot + ibu dia anak awe sulong bahar awangselamat rm700 je .. ayam kaki tak kuat sebab st dopdang cara, ayam comel  . merah belakang telinga putih tu dop jual lagi rasanya . .
 anak kain buruk st yg last sebelum kain buruk mati - kena harga jual jugop, pernah dapat no 5 tanpa lawi  ..buka rm2900 .baru 3 kali gi bon .

 depan sekali tu anak sri telipot + ibu anak awesulong bahar jugop ..adik beradik dengan hok td .. nk jual rm350 je(SOLD ) ... ayam kaki dop kuat jugop . ara blkg tu perangai byk ayam comel jugop ..nk jual rm550 je ..
 anak ps2 -  kena harga jual jugop ..ayam rajin , pernah dapat no 4 Ayam A - buka rm2900 .. baru 2 kali g bon ..
ara nk jual rm550 je .
 anak sri telipot + induk anak awe sulong bahar  td - rm700
 dua2 nie anak ps2 ... amik sekor rm350 .. 2 ekor rm600 .
  anak kain buruk st yg last sebelum kain buruk mati - kena harga jual jugop, pernah dapat no 5 tanpa lawi  ..buka rm2900 .baru 3 kali gi bon .ekor mmg comel ayam nie ..
 pembaka di telipot - nk jual rm600 je ... bloodline ghost ( jual ke indon toki dia ) .
 induk2 , harga dari rm200 - rm500 seekor ..tgk induk jugop la ... nk hok 3 ekor 500 pun boleh , tapi kena mari sendiri di reban ..






 induk muda remaja ...

 induk2 tua di reban st ... byk keluar anak2 comel .
 mari tgk sendirila di reban baru puas hati .